Πλούσιος είναι ο απολογισμός δράσεων για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου μας για την περίοδο Οκτώβριος 2020- Ιούλιος 2021 σε μία περίοδο δύσκολη, όπου τα πρωτόκολλα ασφάλειας για την υγειονομική κρίση διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Από την άλλη πλευρά, αυτή η τρίτη περίοδος του Πανεπιστημίου των Πολιτών, μοναδικού θεσμού για την τοπική αυτοδιοίκηση, που έκανε την εμφάνισή του τον Οκτώβριο του 2018, σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση της βράβευσής του με το ευρωπαϊκό βραβείο “Grundtvig Award 2020” από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (European Association for the Education of Adults – EAEA).
Την περίοδο 2020-2021 οι περισσότερες δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών, που ενεργοποιείται στο πλαίσιο της “Λάρισας -Πόλη που Μαθαίνει”, υλοποιήθηκαν διαδικτυακά, σηματοδοτώντας και την άμεση προσαρμογή του θεσμού στις νέες κοινωνικές συνθήκες. Πάνω από 2500 συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και συζητήσεις με ειδικούς για επίκαιρα κοινωνικά θέματα, όπου συνεργάστηκαν σημαντικοί φορείς της πόλης μας. Πραγματοποιήθηκαν 12 συνολικά διαδικτυακές συζητήσεις (webinars) με σημαντικές συνεργασίες με την νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και το επίσης νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου μας.
Από το σύνολο των δράσεων αυτής της περιόδου, ξεχωρίζουν:
To διαδικτυακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης στην Εκπαίδευση με χρήση της Εκπαίδευσης από Απόσταση» (Δεκέμβριος 2020 έως Μάιος 2021, με διάρκεια 15 εβδομάδες) Στο πρόγραμμα, που είναι το μοναδικό που υλοποιήθηκε από φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια δύσκολη γι’ αυτήν περίοδο συμμετείχαν 200 εκπαιδευτικοί της περιοχής μας και ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου των Πολιτών με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το ΠΕΚΕΣ, την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.
Η υλοποίηση για 4η συνεχή χρονιά, διαδικτυακών αυτή τη φορά, ομάδων “Σχολών Γονέων” με τη συμμετοχή δεκάδων γονέων παιδιών όλων των ηλικιών, για τις οποίες συνεργάζονται σημαντικοί φορείς ψυχικής υγείας της πόλης, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, η Κοινωνική
Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, οι κοινωνικοί επιστήμονες των Δήμου μας και της ΔΗΚΕΛ και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Σημαντική φετινή καινοτομία η λειτουργία ομάδας γονέων προσφύγων με τη στήριξη του προσωπικού του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της ΔΗΚΕΛ. Για το Φθινόπωρο του 2021 προγραμματίζονται αντίστοιχα για πρώτη φορά “Σχολές Παππούδων και γιαγιάδων”- Ομάδες ενδυνάμωσης και υποστήριξης ηλικιωμένων, με τη συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών των ΚΑΠΗ του Δήμου μας
Η σημαντική συνεργασία του Πανεπιστημίου των Πολιτών με τους «Άγγελους της Χαράς», που για πρώτη φορά ενεργοποιούνται εκτός Αθήνας, για τη δημιουργία μιας τοπικής Ομάδας Εμψυχωτών, η οποία θα υλοποιεί εμψυχωτικά προγράμματα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του Δήμου. Ήδη πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δράσεις στο Δημοτικό Γηροκομείο και τα δημοτικά ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
Τα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα για την τρίτη ηλικία, θεατρικής παιδείας, γυμναστικής, ευρωπαϊκών και λάτιν χορών σε συνεργασία με τις Αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών δράσεων, ΚΑΠΗ, Αθλητισμού και το Θεσσαλικό Θέατρο με τη συμμετοχή δεκάδων ηλικιωμένων της πόλης.
Το Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 3 κύκλων με τίτλο «Μαθαίνουμε για την Υγεία”, σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας και το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας, με σκοπό την προώθηση της έννοιας της Υγιούς Πόλης.
Το Διαδικτυακό πρόγραμμα υποστήριξης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης» του προσωπικού του Προγράμματος «ESTIA 2021» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α)
Η οργάνωση Δράσεων Κυκλοφοριακής Αγωγής, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ΣΒΑΚ και την έννοια της προσβασιμότητας. Tα δωρεάν προγράμματα ποδηλατικής οδηγικής συμπεριφοράς «Κινούμαι με ποδήλατο με το παιδί μου” και «Εκπαίδευση Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά», πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δεκάδων γονέων και παιδιών, με στόχο την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου και τη χρήση του στην πόλη, σε πεζοδρόμους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και νέους ποδηλατοδρόμους
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σειρά webinars σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο “Η Γυναίκα στο Επίκεντρο, μια Διαχρονική Περιπέτεια”, και ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Η Λάρισα στηρίζει την ισότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες”. Αντίστοιχες δράσεις υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας σειρά για θέματα ιστορικά, περιβάλλοντος, πανδημίας, επιχειρηματικότητας, παιδείας, πολιτισμού, ετερότητας και αντιρατσισμού.
Σημαντικές, βέβαια, είναι και οι δράσεις εξωστρέφειας, καθώς ο Δήμος Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο των Πολιτών συμμετείχε σε διεθνή διαδικτυακά συνέδρια και ημερίδες, που ανέδειξαν τις καλές πρακτικές της πόλης, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή ως εταίρος ή συνεργάτης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Γεγονός της χρονιάς που πέρασε ήταν το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «Ενισχύοντας την Εκπαίδευση Ενεργών Πολιτών σε τοπικό επίπεδο» (12 & 13 Νοεμβρίου 2020) που διοργανώθηκε από την πόλη μας και την πόλη Yeonsu-gu (Δημοκρατία Κορέας), παγκόσμιες συντονίστριες της θεματικής Citizenship Education στα πλαίσια του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν (Learning Cities) της UNESCO στα πλαίσια ενός παγκόσμιου διαλόγου για τη Δημοκρατία και την έννοια του ενεργού πολίτη στην περίοδο της πανδημίας. Στο πλαίσιο του ίδιου διαλόγου η πόλη μας σε συνεργασία με τις πόλεις Tongyeong (Δημοκρατία Κορέας) και Gdynia (Πολωνία) τον Ιούνιο του 2023 διοργάνωσε διαδικτυακό εργαστήρι με θέμα “Εκπαίδευση στην Ενεργό Πολιτειότητα για Υγιείς και Βιώσιμες Κοινότητες”. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα ανακοινωθούν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2021 στην πόλη Yeonsu της Νότιας Κορέας.
Ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά θα ανακοινωθεί στις αρχές του Φθινοπώρου του 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η υλοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που θα πραγματοποιηθεί 7-11 Σεπτεμβρίου με την ενεργό συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και φορέων της πόλης.
Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών λειτουργεί με την επιστημονική ευθύνη συντονιστικής επιστημονικής ομάδας ειδικών από την περιοχή, από το χώρο της εκπαίδευσης, της διά βίου μάθησης και της απασχόλησης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων Αλέξη Κόκκο και σύμβουλο τον καθηγητή του Columbia University της Νέας Υόρκης Δρ Ted Fleming και υποστηρίζεται από το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων.