Οι προτάσεις για την ανάπλαση της πλατείας Δημαρχείου στα Φάρσαλα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος, εκτίθενται από το απόγευμα της Πέμπτης, στον πρώτο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, παράλληλα με την εκδήλωση παρουσίασης και τις βραβεύσεις των μελετητών που έλαβαν από την επιτροπή του διαγωνισμού τα τρία πρώτα βραβεία, καθώς και τους τρεις ισότιμους επαίνους.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φαρσάλων έκανε λόγο για «μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή σ’ αυτή την τρίχρονη θητεία της Δημοτικής Αρχής, στην παρουσίαση των προτάσεων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Δημαρχείου.
Και λέω σημαντική, γιατί η ανάπλαση της πλατείας, όσο δύσκολη φάνταζε λόγω του μεγάλου κόστους, άλλο τόσο σημαντική ήταν για εμάς, στο πρόγραμμά μας, καθώς θεωρούμε πως αυτός ο εμβληματικός δημόσιος χώρος της πόλης μας, οφείλει να αποκτήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά και να αναδειχθεί σε κομβικό σημείο κοινωνικής συναναστροφής.
Οφείλω σε αυτό το σημείο να επισημάνω πως δεν ήρθαμε ως Δημοτική Αρχή να μηδενίσουμε το έργο των προηγούμενων. Το αντίθετο. Ήρθαμε να συμπληρώσουμε και να προσθέσουμε. Το δείχνουμε εξάλλου καθημερινά με τις πράξεις και τον τρόπο που πορευμάστε.
Σ’ αυτόν ακριβώς το δρόμο και πρωτίστως ακούγοντας την ίδια την κοινωνία και τα «θέλω» της, θεωρούμε μείζονος σημασίας την ανάπλαση της πλατείας Δημαρχείου.
Γιατί συμμεριζόμαστε κι εμείς αυτό το ομόθυμο αίτημα για αλλαγή. Για την κατασκευή μίας πλατείας περισσότερο λειτουργικής, φιλικής στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Όπως έχω πει και στο πρόσφατο παρελθόν, επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η διαμόρφωση ενός λειτουργικού δημόσιου χώρου που να αναδεικνύει τα στοιχεία που συνυπάρχουν, δηλαδή το αστικό και το φυσικό τοπίο, να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, να διατηρεί παράλληλα και να προβάλει τη συλλογική μνήμη, καθώς και να εμπλουτίζει και να προστατεύει το υφιστάμενο πράσινο.
Θεωρώ πως σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, όλοι οι συμμετέχοντες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις, δημιουργώντας αξιόλογες προτάσεις. Για το λόγο αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, που τίμησαν τον Δήμο Φαρσάλων και που συμμετείχαν στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.
Θα σταθώ ιδιαίτερα βέβαια σε αυτούς που μετά την αξιολόγηση της επιτροπής πρώτευσαν και πολύ περισσότερο στην πρόταση της μελετήτριας Ειρήνης Ανδρουτσοπούλου που έλαβε το πρώτο βραβείο από την επιτροπή και που σήμερα θα υπογράψουμε μαζί τη σύμβαση ανάληψης της μελέτης πάνω στην πρότασή της.
Επαναλαμβάνω ότι η συμμετοχή ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και δείχνει το υψηλό επίπεδο των επιστημόνων που έχουμε στον τόπο μας.
Σήμερα ήρθε η ώρα και των πολιτών να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια και να γίνουν κοινωνοί των προτάσεων μέσα από την έκθεση που εγκαινιάζουμε.
Βέβαια, για να είμαι ρεαλιστής οφείλω να επισημάνω πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, καθώς ήδη εργαζόμαστε για το πλέον «επίπονο» κομμάτι, αυτό της εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση της νέας πλατείας Δημαρχείου.
Τα έχουμε όμως αυτά τα τρία χρόνια καταφέρει και σε πιο δύσκολα έργα. Και με δεδομένη την αγαστή συνεργασία που διατηρούμε με τη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, θεωρώ πως με την ωρίμανση της μελέτης, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους για το έργο».
Για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που είναι πρωτόγνωρος για τα δεδομένα ενός Δήμου του μεγέθους των Φαρσάλων, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Τάσος Λιαπής, αναφέρθηκε στο σύνολο της διαδικασίας, αλλά και στη σπουδαιότητα που έχουν οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα στις κεντρικές πλατείες και την σύνδεση που έχουν με τις τοπικές κοινωνίες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης. «Για πρώτη φορά συνδέεται το κομμάτι της αρχιτεκτονικής της πλατείας με το κομμάτι της αισθητικής της πλατείας και τι είναι αυτό που θα προσδιορίσει το μέλλον του χώρου συνάθροισης των πολιτών για τα επόμενα χρόνια. Αυτό έρχεται η επιστήμη της αρχιτεκτονικής που πολύ τιμητικά προσέφερε τις υπηρεσίες της σ’ αυτό τον διαγωνισμό, να υποκλιθεί στην πατρίδα του Αχιλλέα, να προσδιορίσει με το δικό της τρόπο το πώς αυτή ονειρεύεται αισθητικά την ανάπλαση αυτού του δημόσιου χώρου και πώς αυτός ο δημόσιος χώρος θα γίνει αποδεκτός από τους πολίτες σε μία συνομιλία καθημερινότητας και λειτουργίας όσον αφορά την πορεία της πόλης για το μέλλον» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λιαπής.
Η νικήτρια του πρώτου βραβείου κ. Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου η οποία υπέγραψε και τη σύμβαση ανάληψης μελέτης της πρότασής της, παρουσίασε τη φιλοσοφία της πρότασής της, στόχος της οποίας είναι η ελεύθερη, ανεμπόδιστη κίνηση και η μεγιστοποίηση του διαθέσιμου δημόσιου, ανοιχτού χώρου.
«Ο σχεδιασμός, είπε μεταξύ άλλων, αφαιρεί όλα τα φυσικά εμπόδια και δημιουργεί μία ανοιχτή και προσβάσιμη επιφάνεια από όλες τις κατευθύνσεις. Σαν αποτέλεσμα, δίνει στους κατοίκους της πόλης το μέγιστο δυνατό μέγεθος ελεύθερου χώρου.
Σχετικά με τον χειρισμό του εδάφους η ίδια ανέφερε ότι η σταδιακή ανύψωση του εδάφους της πλατείας έρχεται και συναντά τον πεζόδρομο στο δυτικό όριο της πλατείας. Εκεί γίνεται μία γλυπτική διαχείριση της γεωμετρίας των αναβαθμών, που σβήνουν μαλακά προς την κεντρική περιοχή της πλατείας, δημιουργώντας περιοχές καθιστικών. Τα ενδιάμεσα επίπεδα συνενώνονται με ήπιο τρόπο με την πλατεία, περνώντας μέσα από τις σκιασμένες περιοχές των καθιστικών.
Ο σχεδιασμός ισχυροποιεί την αξονική κατεύθυνση κίνησης βορρά-νότου. Η προέκταση της οδού Λαρίσης ανυψώνεται και ενισχύει με ήπιο τρόπο το θεσμικό χαρακτήρα του Δημαρχείου και ενισχύει τη θέση του σε σχέση με το υπόλοιπο κτιριακό δυναμικό που περιβάλλει την πλατεία.
Η δευτερεύουσα είσοδος του Δημαρχείου στην κατώτερη στάθμη της πλατείας αντιμετωπίζεται ως μαλακή συνέχεια του δημόσιου χώρου της πλατείας.
Όσον αφορά την φύτευση, τα αγάλματα και τον φωτισμό της πλατείας σημείωσε ότι η υπάρχουσα φύτευση ενισχύεται με την προσθήκη ειδών που ευημερούν στον τόπο. Η νέα φύτευση δίνει χρώμα στην πλατεία, σηματοδοτεί ήπια τις εισόδους και ενισχύει το χαρακτήρα της πλατείας ακολουθώντας τις νέες ροϊκές χαράξεις.
Η τοποθέτηση των υπαρχόντων αγαλμάτων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται σημεία ενδιαφέροντος περίοπτης θέασης. Τα αγάλματα αποκτούν καθορισμένο ρόλο και λειτουργούν ως εκθέματα στη νέα πλατεία Φαρσάλων.
Σημαντικό χαρακτηριστικό της πλατείας είναι οι μεταλλικοί αρμοί που χρησιμοποιούνται για τον ενδοδαπέδιο φωτισμό, σηματοδοτώντας παράλληλα τις περιοχές στάσης και καθιστικών, αλλά και τις επιφάνειες έδρασης των αγαλμάτων. Συμπληρωματικά του ενδοδαπέδιου φωτισμού τοποθετείται ψηλός φωτισμός, ο οποίος ακολουθεί και ενισχύει τις χαράξεις της πλατείας».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας κ. Κώστας Παπαδημητρίου ο οποίος έκανε λόγο για έναν «πολύ δύσκολο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό», ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που Τεχνική Υπηρεσία περιφερειακού Δήμου έκανε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων».
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των προτάσεων που διακρίθηκαν, τις οποίες έκαναν ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Δημήτρης Γούσιας και Κωνσταντίνος Μπαλατσός και ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας.
Το παρών έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Βάια Αρσενοπούλου, η δημοτική σύμβουλος κ. Λέτα Αγγελακοπούλου, τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Φαρσάλων κ.κ. Ντίνος Βαρακλιώτης, Φωτεινή Πιτσάβα και Σάκκης Γεροβασίλης κ.α.
Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, με τους παρευρισκόμενους να ξεναγούνται σε αυτή, να συνομιλούν με μελετητές που έδωσαν το παρόν και να γνωρίζουν από κοντά το σύνολο των αξιόλογων προτάσεων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 10:30 -13:00 και 18:00-20:30, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις