«Άνθρακες ο θησαυρός για τη δήθεν επιστροφή του AEL FC ARENA στην πόλη» τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Λαρισαίων Πέτρος Κρίκκης, συμπληρώνοντας πως «είναι όμως πραγματικά προκλητικό να μιλάει η διοίκηση Καλογιάννη και άλλοι, ότι ‘’το γήπεδο επιστρέφει στην πόλη’’, όταν απ’ αυτή τη συμφωνία δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση ούτε για τον ερασιτέχνη και τις ακαδημίες του, όπως και για τα άλλα αθλητικά σωματεία της πόλης». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Για μια ακόμη φορά η διοίκηση Καλογιάννη στο δήμο της Λάρισας δίνει τα διαπιστευτήρια της στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με μια νέα επιχείρηση εξαπάτησης του φίλαθλου κόσμου της ΑΕΛ και των δημοτών της πόλης, προσπαθεί να εμφανίσει τους «άνθρακες για θησαυρό». Βέβαια «θησαυρός» υπάρχει, και είναι τα 2.000.000 ευρώ που θα βάλουνε για τα επόμενα 34 χρόνια ο λαός της πόλης, ως εγγύηση – δωράκι στον τωρινό και ίσως τους επόμενους ιδιοκτήτες μεγαλομετόχους της ΠΑΕ ΑΕΛ, για να τους παραχωρηθεί η χρήση του ΑΕΛ ΑΡΕΝΑ από την Intrum, εταιρία που διαχειρίζεται τα δάνεια του κ. Πηλαδάκη.

Μάλιστα χωρίς τσίπα ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον λαό της πόλης, λέγοντας ότι επιστρέφει το ιδιόκτητο γήπεδο του κ. Πηλαδάκη στην πόλη, λες και ήταν κάπου αλλού γεωγραφικά. Λες και η συμφωνία που ετοίμασαν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου.

Για άλλη μια φορά επικαλούνται την «αγάπη» τους για την ΑΕΛ. Να τους θυμίσουμε εδώ ότι η «αγάπη» τους αυτή οδήγησε πριν από 15 χρόνια μαζί με την τότε δημοτική αρχή Τζανακούλη της ΝΔ, να παραχωρήσουν ένα φιλέτο 143,5 στρεμμάτων στον τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ως προίκα για να κάνει το γήπεδο-μαγαζί του. Ο σημερινός δήμαρχος μάλιστα με τα «ήξεις – αφίξεις» του, έριχνε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού για την χρήση του έργου.

Είναι επίσης γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν οι τότε τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν στη βουλή και με τα δυο χέρια, ανάμεσά τους και o σημερινός Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός.

Τα αποτελέσματα και της τότε πολιτικής τους επιλογής είναι γνωστά στην πόλη.

Όπως να θυμίσουμε στους παλιούς και να γνωρίσουν οι νεότεροι, ότι και οι τότε διοικούντες της ΠΑΕ μιλούσαν για «ιστορική στιγμή» και «ευθύνες» του τότε δημοτικού συμβουλίου.  Η ιστορία φυσικά κατέγραψε ότι μόνο το ΚΚΕ και η παράταξή του «Δημοτική Συνεργασία», καταψήφισε και αντιτάχθηκε στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Όλοι τους, πλην των εκλεγμένων κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων, παραβρέθηκαν παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2006 σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ. Και τι δεν είπαν για να ξεγελάσουν προς «άγραν ψήφων». Καλλιέργησαν αυταπάτες ότι το γήπεδο θα ανήκει στην πόλη, ότι θα «ανοίξουν οι δουλειές» για τους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες, ότι θα βρει δουλειά ο κόσμος κ.α. Απ’ αυτή τη γραμμή δεν ξέφυγαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και τα «δημοσιογραφικά τρολ» της εποχής, που νυχθημερόν «λιβάνιζαν» τον τότε μεγαλομέτοχο «σπρώχνοντας» τις εξελίξεις. Είναι επίσης γνωστό το πως «αξιοποιήθηκαν» οι οργανωμένοι οπαδοί και από ποιους.

Μια 15ετία μετά το ποιος δικαιώθηκε για τη στάση του νομίζουμε ότι είναι περιττό να το αναφέρουμε.

Στην σημερινή εκδοχή της, η νέα «ευθύνη» και τα νέα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν προς τους δημοτικούς συμβούλους από τον σημερινό ιδιοκτήτη και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Νταβέλη, έχουν να κάνουν με τα επιχειρηματικά σχέδια του παρόντος σχήματος που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της ομάδας.

Γιατί αυτό που πραγματικά διακυβεύεται δεν είναι το αν θα επιστρέψει η ΠΑΕ ΑΕΛ στο γήπεδο που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε γι’ αυτή. Αλλά για το αν θα ευοδωθεί μια συμφωνία ανάμεσα σε δυο επιχειρηματίες και τις εταιρίες τους. Άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε με άλλον ιδιοκτήτη στο συγκεκριμένο γήπεδο η ΑΕΛ και είναι γνωστή η κόντρα των τότε επιχειρηματιών για το τίμημα της παραχώρησης, που έφτασε μέχρι την «έξωση» της ομάδας και την επιστροφή της στο  «Αλκαζάρ».

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα μόνο προσχήματα αποτελούν η ιστορικότητα ομάδων, τα δικαιώματα τους και των φιλάθλων τους. Όταν αυτά τα συμφέροντα θίγονται τότε ξεσκεπάζεται το πραγματικό πρόσωπο και αποκαλύπτεται η αλήθεια. Οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα  στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτελεί σύνηθες φαινόμενο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Με το κοινό σχέδιο ΠΑΕ ΑΕΛ και διοίκησης Καλογιάννη που έρχεται την Πέμπτη σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καλείται ο δήμος Λάρισας να κάνει τον εγγυητή σε μια επιχειρηματική συμφωνία, βάζοντας μάλιστα και χρήματα από τις τσέπες των δημοτών.

Επιπλέον, για να προχωρήσει το μίσθωμα εγγύηση του δήμου Λάρισας των 55.000 ευρώ το χρόνο στην «γήπεδο Α.Ε.» για 34 χρόνια, θα πρέπει να φτιαχτεί «Αναπτυξιακή Εταιρία», με μετοχικό κεφάλαιο και σύνθεση που θα έχει τη διαχείριση των δικαιωμάτων της χρήσης των χώρων που προορίζονται από τη συμφωνία, όπως πχ.  εκμετάλλευση για συναυλίες κ.α. Με βάση τη σχετική νομοθεσία αυτή η «Αναπτυξιακή» θα μπορεί να έχει στη μετοχική της σύνθεση εκτός από το δήμο Λάρισας και άλλους φορείς, όπως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το επιμελητήριο, αλλά και ιδιώτες-επιχειρηματίες. Επίσης φεύγει από τη δικαιοδοσία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς δεν θα μπορούν να την ελέγχουν οι εκλεγμένοι από το λαό της πόλης δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά θα έχει δικό της Δ.Σ. και πλήρη αυτονομία για να κάνει ότι θέλει.

Είναι όμως πραγματικά προκλητικό να μιλάει η διοίκηση Καλογιάννη και άλλοι, ότι ‘’το γήπεδο επιστρέφει στην πόλη’’, όταν απ’ αυτή τη συμφωνία δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση ούτε για τον ερασιτέχνη και τις ακαδημίες του, όπως και για τα άλλα αθλητικά σωματεία της πόλης.

Μάλιστα τη στιγμή που από τη μια η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. είναι τόσο «γαλαντόμα» με μια Ανώνυμη Εταιρία, όπως η ΠΑΕ ΑΕΛ, ώστε να ξοδέψει 55.000 ευρώ το χρόνο, από την άλλη αρνείται να απαλλάξει τα δεκάδες αθλητικά σωματεία της πόλης από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν για να τους παραχωρεί τα γήπεδα και τα γυμναστήρια όπου αθλούνται χιλιάδες παιδιά. Ορισμένους αθλητικούς συλλόγους φτάνει στο σημείο να τους αποκαλεί χυδαία «επιχειρήσεις» για να μην προχωρήσει στην απαλλαγή τους από τα μισθώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως που αφορά μια ΠΑΕ και τα επιχειρηματικά της σχέδια είναι απλά Πέμπτη απόγευμα.

Καλούμε τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΛ και τον λαό της πόλης να μην «τσιμπήσει» στα εκβιαστικά διλλήματα και στα μεγάλα «οράματα» των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλά  να παλέψουν ώστε όλες οι αθλητικές υποδομές να γίνουν λαϊκή περιουσία.

Η ιστορία απέδειξε ότι μόνο το ΚΚΕ πάλευε πραγματικά για να φτιαχτεί γήπεδο για την ΑΕΛ, που θα ανήκε πραγματικά στο λαό και κατ’ επέκταση στην πόλη. Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα στηρίγματά τους στο δήμο και την περιφέρεια, παρέδωσαν τη δημόσια περιουσία της πόλης στις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η νεολαία, οι εργαζόμενοι της πόλης και της περιοχής, χρειάζεται να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις. Να μην συνταχθούν με καμιά πλευρά ή μερίδα του κεφαλαίου στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγουν μεταξύ τους για τη «λεία» των κερδών. Εξάλλου το κεφάλαιο είναι που όλα αυτά τα χρόνια σύσσωμο έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, τσακίζοντας και την τελευταία κατάκτηση και δικαίωμα του. Καμιά αυταπάτη για την «ιδιωτική πρωτοβουλία» που είναι και επιδοτούμενη από τον κρατικό κορβανά και ληστεύει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος.

Χρειάζεται τώρα η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων, η ενίσχυση του ΚΚΕ, και των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους και την Περιφέρεια, για να μπουν εμπόδια σ’ αυτή την πολιτική, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη εξουσία και οικονομία. Εκεί όπου οι υποδομές για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό ενταγμένες στον πανεθνικό σχεδιασμό θα εξασφαλίζονται δωρεάν για όλο το λαό μέσα από ένα Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της συντήρησης τους.

Το ΑΕΛ FC AΡENA φτιάχτηκε πάνω σε ιδιοκτησία του λαού της πόλης, πάνω σε δημόσια περιουσία. Εκεί πρέπει και μπορεί να γυρίσει, όταν ο λαός με την αποφασιστική του πάλη το επιβάλει. Στο δια ταύτα:

  1. Η άποψη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είχε εκφραστεί και παλιότερα με αφορμή την κατασκευή του ΑΕΛ FC Αρένα, όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, κ.α.) ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Το ΚΚΕ δεν αντιτίθεται αλλά αντίθετα αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ομάδα να έχει το γήπεδο της. Η θέση μας είναι να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το κράτος, που εκτός του ποδοσφαιρικού θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλητικά τμήματα του εκάστοτε συλλόγου.
  2. Θέλουμε γήπεδο για την ΑΕΛ, το λαό της Λάρισας και τους άλλους αθλητικούς συλλόγους και όχι γήπεδο «μαγαζάκι» της ΠΑΕ, του κ. Πηλαδάκη ή του κ. Νταβέλη ή οποιουδήποτε άλλου επιχειρηματία.”
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω