Σε συνέντευξη τύπου  της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ για τις ζημιές ο πρόεδρος κ. Κώστας Τζέλλας σημείωσε μεταξύ άλλων:

  Συνέντευξη τύπου έδωση σήμερα η ΕΟΑΣΚ τονίζοντας τα παρακάτω:

 Μεγάλες ζημιές σε έκταση πάνω από 80.000 στρ. σε διάφορες καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε αρκετά χωριά του νομού τις προηγούμενες ημέρες. 

 Η ζημιά φτάνει το 100% σε αρκετές περιπτώσεις και οι οικονομικές συνέπειες της είναι ανυπολόγιστες, δίνοντας συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής. 

Πριν καλά-καλά προλάβουμε να μπούμε σε μια σειρά από τις καταστροφικές συνέπειες του “Ιανού”, είδαμε και πάλι οι κόποι της χρονιάς να χάνονται, σε μια περίοδο που βρισκόμαστε σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, τα υπέρογκα ασφάλιστρα, τον κίνδυνο κατάσχεσης και πλειστηριασμού των περιουσιών μας, της ΚΑΠ της ΕΕ, κλπ.

 Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), άμεσα συγκάλεσε σύσκεψη με Α.Σ. και πληττόμενους αγρότες και ζητά να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση στο 100% της ζημιάς και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Επίσης, καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους φορείς που συγκάλεσαν σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας χωρίς να καλέσουν την ΕΟΑΣΚ, τους εκπροσώπους δηλαδή του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στο νομό, γιατί φαίνεται πως ενοχλεί η διεκδικητική φωνή της αλήθειας των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Δεν μας πειράζει όμως γιατί εμείς ξέρουμε καλά πως μόνο με αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, όπως ακριβώς κάναμε ως τώρα!!

Οι αγρότες, κύριοι της κυβέρνησης και όχι μόνο, χόρτασαν από ευχολόγια και αντιλαϊκή πολιτική. Μήπως δεν γνωρίζετε πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει και στο 100% να υπάρχει ζημιά το πολύ να πάρεις αποζημίωση (μετά από 1 χρόνο, σε 3 δόσεις) στο 75% περίπου ή νομίζετε πως μας κοροϊδεύετε μοιράζοντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες.

 Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι ακόμη περιμένουν τις «άμεσες και δίκαιες» αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Γι’ αυτό υπάρχει πείρα και γνώση. Όταν είναι να ενισχύσετε τους αντιπάλους μας, δηλαδή τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες, κλπ, βρίσκεται χρήματα, όταν είναι για τους βιοπαλαιστές αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα.

 Καλούμε όλους τους αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΚ, να συνεχίσουμε τον αδιάκοπο αγώνα μας διεκδικώντας:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις
  • Να καταγραφούν και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100%, από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ζημιές σε στάβλους, θερμοκήπια, αποθήκες, σπίτια, εξοπλισμό, κλπ. Να μην ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.
  • Άμεσα να πληρωθούν οι αγρότες που αδικήθηκαν από τις αποζημιώσεις του «ΙΑΝΟΥ» και του πάγιου κεφαλαίου που καταστράφηκε, καθώς και αυτοί που δεν πληρώθηκαν την συνδεδεμένη στο βαμβάκι.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
  • Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Καλούμε τους αγρότες και ιδιαίτερα τους πληττόμενους να δώσουμε μια πρώτη αγωνιστική παρέμβαση, να διεκδικήσουμε τα παραπάνω αιτήματα την Παρασκευή 25/6 και ώρα 10.00 πμ στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Επίσης, καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν την Κυριακή 4/7 και ώρα 8.30 μ.μ. στο συλλαλητήριο – συναυλία που οργανώνει το συντονιστικό αγώνα για τα Άγραφα στην Πλατεία Παυσίλυπου της Καρδίτσας, ενάντια στα αιολικά και τις ανεμογεννήτριες, με αίτημα να κατασκευαστούν τώρα τα αντιπλημμυρικά και άλλα απαραίτητα έργα υποδομής και να αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% οι αγρότες από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Περισσότερα Εδω